dinsdag 11 juni 2013

Raw Food Chocomousse en andere gezonde desserten

Onze Raw Food fetisj begint met Nelle haar verjaardag. We willen graag een lekker en tegelijk gezonde verjaardagstaart maken. Omdat onze oven niet werkt (dat dachten wij, later bleken we enkel een gebruiksaanwijzing te missen) was 'rauw' een extra voordeel. En Raw Food betekent dat je zonder melkbereidingen en suiker werkt. Dat vinden we voor onszelf, maar vooral voor Nelle een grote plus.

Als voorbereiding op Nelle haar verjaardagsfeest maken we de Chocolate Fudge Cake. Die vinden we een succes. Niet helemaal te vergelijken met een all-the-way suikerbom maar voor gezond toch erg lekker. Hij ziet er ook geweldig uit. En dus volledig 'rauw'. Er komt  geen koken of bakken aan te pas. Tenzij je onze oververhitte mixer meerekent. Je hebt in feite een supersonische mixer nodig om deze desserten te prepareren. Onze cheap-ass mixer van de Superstore geeft het na recept 3 op. Dju toch. 
 
Chocomousse staat als tweede op ons verlanglijstje. De foto bij het recept ziet er lekker uit en het recept zelf is supereenvoudig: alle ingrediënten (dadels, avocado's, amandelmelk, amandelboter, cacao poeder en agave) stevig mixen en klaar! We zijn enthousiast. Dit is smeuïg en smakelijk! Als we in ons enthousiasme ook een portie aan Tina geven, worden we met onze voeten terug op de grond gezet: dit is niet te vergelijken met echte chocomousse. Ze vindt het niet te eten en beschouwt ons vanaf nu als hippies die kiezen voor healthy en oneetbaar.

Op Nelle haar verjaardag hebben we iets recht te zetten en kiezen we voor zekerheid. We maken echte Belgische chocomousse met belachelijk veel eieren en zoete chocolade vol suiker. Bedankt Piet, je hebt onze reputatie gered. En toegegeven, het heeft ons ook gesmaakt.

Voor Nelle maken we Raw Food Raspberry Mango Tart. Die is heerlijk van smaak. Nelle is er ook gek op. Helaas geeft de mixer het na de helft van het deeg op en is het resultaat een brokkenpap. We hebben het met onze nieuwe mixer (om te antwoorden op de onvermijdelijke vraag van elke minimalist, 'ja, de aankoop van mixer nummer 2 heeft elke dag toegevoegde waarde met ons pap etend monstertje'), we hebben het met die nieuwe mixer dus... nog niet aangedurfd om hem een keer volgens de boekjes klaar te maken. Toch een aanrader, zelfs als 'pap'.

We vinden een tweede recept voor Raw Food Chocomousse. Als echte volhouders proberen we deze mousse op basis van Chiazaadjes. Deze zaadjes hebben de miraculeuze eigenschap om een een soort gelei te vormen wanneer je ze in vocht laat weken. Je blijft de pitjes wel proeven, maar ze zijn niet meer hard en binden zich tot een soort pudding. Ingenieus maar niet lekker. De stevia smaakt te sterk door en de Chia zaadjes geven het dessert een kaviaarachtige textuur die niet eens lijkt op het smeuïge eiwit van een echte chocolademousse. Dessert af dus. Gelukkig scoort dit recept wel 's morgens.Voeg een banaan en een handvol zwarte besjes toe en je kan smullen van een heerlijk ontbijt! Een echte aanrader voor wie eens wat anders wil als ontbijt. Het is ook enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Lang leve Raw Food. 

Nu we onze oven terug aan de praat krijgen, gaan we af en toe koekjes bakken. Zonder suiker natuurlijk. Dat houden we nog wel even vol nu we ver weg wonen van moeders met hun onweerstaanbare lekkernijen en Bomma's die de lekkerste desserten aanslepen. Maar stiekem wel gebakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten