dinsdag 25 juni 2013

Broodje wordt bakker

Tina corrigeert me als ik mezelf 'Housewive' noem. Ze zegt dat ik geen huiswijf ben maar wel een 'Homemaker'. Dat klinkt mooier en dekt de lading beter. Als thuiswerkende moeder zorg je immers voor een warme thuis voor je gezin. Dat vindt Tina.

Om ons hier 'thuis' te voelen missen we lekker (en betaalbaar) brood. Wat ze hier brood noemen, wordt in Belgiƫ zompige toast genoemd. Wij toasten sinds enkele maanden dat het een lieve lust is, maar blijven toch snakken naar stevig, smaakvol, 'gewoon' brood.

Dus ging deze Homemaker de uitdaging aan en bakte een brood. Behoorlijk spannend want als je je enkele minuten online begeeft, lees je de verschrikkelijkste horrorverhalen. Er kan behoorlijk wat misgaan bij het maken van zo'n brood. Bij mij begon het bij de gist. Die wilde niet gaan leven. Normaal gezien wordt droge gist door het op te lossen in een beetje water en er een activator (bloem, suiker) aan toe te voegen 'actief'. Actieve gist begint de brubbelen. Het lijkt dan alsof je gistpapje zoals zeep begint te schuimen. Mijn gistwater leek niet op zeep. Mijn papje deed niks.

Bij m'n tweede poging was ik een beetje zenuwachtig. Ik wilde niet dat het weer zou mislukken. Gelukkig gebeurde het gistmirakel en begon m'n papje te leven en te schuimen dat het een lieve lust was (incl. gratis stinkluchtje). De rest van het proces lees je in dit recept. Veel geduld en stevige armspieren (of in mijn geval stijve armen de dag nadien) bleken het geheim voor broodsucces. Het resultaat (uuuuuren later) zie je hieronder!

Brood is klaar voor de oven

Gebakken brood, patissier Olivier is onder de indruk

We proeven als het brood nog warm is: mmm, lekker luchtig :-)

Het brood was lekker van smaak. We misten enkel wat zout. Volgende keer beter.  Wie heeft nog tips voor deze volgende keer? Heeft er iemand ervaring met andere zeker-uit-te-proberen meelcombinaties of lekkere toevoegingen?

4 opmerkingen:

  1. Hey Linske,

    Wij maken bijna elke dag een brood, maar wij gebruiken altijd een all in mix. Veel handiger ;). Wij hebben dus al omega 3 brood gemaakt, een waldkorn, een meergranen, een volkorenbrood. En dan af en toe een speciaal brood waar je nog iets extra aan kan toevoegen, een rozijnenbrood, een Italiaans broodje en een notenbrood.
    Als je met een gewone oven werkt, moet je enkel water toevoegen, kneden, laten rijzen en een half uurtje in de oven :).
    Succes nog!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kant-en-klare-mix, dat is hier in Canada denk ik nog een gat in de markt!

      Verwijderen
  2. dag Linke en Olivier,

    dat mogen jullie voor mij ook maken als wij "volgend jaar" op bezoek komen... en anders als jullie terug in BE zijn.

    Ander deegrecept... weet een prima voor eigen gebakken pizza's.
    Hebben we die ooit gemaakt als jullie hier waren? Denk het wel.
    In ieder geval, wij maken ze bijna 14 daags. Hierbij het recept voor 2 personen:

    - 250 gram bloem
    - 1 theelepel zout
    - 1 theelepel suiker
    - Half zakje gistkorrels (zakjes van 9 gram bij ons, dus 4,5 gram)
    - 1,5 dl lauwwarm water
    - 1 eetlepel olijfolie

    meng bloem zout, suiker en gist goed door mekaar en maak kuiltje voor het water en de olie. Meng alles goed door elkaar tot een mooie soepele en elastische deegbal. Dit laatste kan wel niet altijd zo overkomen. De klodden plakken dikwijls aan je handen maar als je doorzet komt het goed. Gebruik eventueel nog wat olie om het glad te krijgen.

    Deeg bol in potje met wat olijfolie doen en afdekken. Half uurtje laten rijzen.

    Daarna uitrollen en op oven gril met bakpapier leggen. Bodem met pasta saus besmeren en dan naar keuze vol leggen met ingrediƫnten.
    Oven voorverwarmen op 240°en dan 11 a 12 min. laten bakken.

    Smakelijk

    BeantwoordenVerwijderen